Коледни меденки


Когато декември наближи, идва и желанието ми да започна да изпробвам какви ли не рецепти за сладки и коледни вкусотийки. И въпреки това всяка година тази рецепта си е задължителна и всички питат за меденки. 😀

Съставки:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2/3 ч.ч. олио
2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. баклпулвер
4 ч.ч. брашно 

Разбийте захарта и яйцата. Добавете олиото и меда. В друг съд пресейте брашното и добавете сухите съставки - канелата, содата, бакпулвера. Смесете сухите с течните състваки, докато стане меко тесто. Ако е нужно, добавете още брашно при разточването. С формичка направете сладките и ги печете в тава, застлана с хартия за печене -  7-10 минути. Ако искате да са мекички, не чакайте да почервенеят. 

След като изстинат, могат да се слепят по две с мармалад или шоколад. Така изкарват в кутия до месец и омекват още повече. (и стават просто божествени!)

Може да украсите с течен шоколад или айсинг от 1 белтък + 200 гр. пудра захар и 2,3 капки лимон. 

Ако обичате подправките може да добавите джинджифил или карамфил към сместа за тестото. 

Можете да изненадате близките си като опаковате по една месенка за всеки и сложите коледно пожелание към нея. Със сигурност ще го оценят!




Коментари